7/20/06

Moje rajská omáčka

Suroviny: 500 g rajčat nebo 1 konzerva loupaných či navíc ještě krájených rajčat (mimo sezónu je to velmi často lepší řešení než nějaký naoranžovělý produkt ze skleníku bez vůně a zápachu), 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček celého nového koření, 2 hřebíčky, tyminán, 3 polévkové lžíce cukru, 1 lžíce sádla, 2 cibule, bobkový list, masox či spíše dnes nějaký dostupný bio bujón bez glutamátu, skořice

Recept jak připravuji moji rajskou omáčku
Cibuli si oloupeme a nakrájíme na drobno. Jestli máme čerstvá rajčata, tak je spaříme a oloupeme (pokud už oloupaná máme, tak logicky tento krok není nutný, místo něj si prostě otevřeme konzervu). Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli společně se vším kořením, aby nám při smažení začalo pouštět více vůni. Když je cibulka růžová, přidáme rajčata a necháme chvíli povařit s vodou do které přihodíme kostku bujónu (ideální je mít na takové příležitosti na mrazáku zmražený pravý vývar, ale bohužel ne vždy je to možné) . Poté omáčku osladíme a přecedíme případně propasírujeme. Přidáme ještě trochu skořice. Nakonec zahustíme jíškou a můžeme podávat. Rajská omáčka je výborná kromě klasiky s houskovým i s těstovinami nebo dokonce s bramborovým knedlíkem.

No comments: