Bramboračka II

Suroviny: 1/2 kg brambor, 3 lžíce hrubě strouhané mrkve, 2 lžíce strouhaného celeru, 1 lžíce strouhané petržele, 1 cibule, 20 g sušených hub, 1 lžička majoránky, 1 lžička čerstvé nebo sušené celerové natě, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 60 g rostlinného oleje, 60 g hladké mouky

Příprava: Sušené houby namočíme alespoň na 1/2 hodiny do studené vody. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Přivedeme k varu 1 l vody, osolíme, přidáme brambory, mrkev, celer, petržel, cibuli a překrájené houby. Zamícháme a vaříme doměkka. Na jíšku rozpustíme v hlubší pánvi olej, přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání osmahneme dočervena. Opatrně zalijeme 1/4 l studené vody, rozmícháme, přes cedník nalijeme do polévky a ihned zamícháme, aby se neutvořily hrudky. Polévku necháme asi 5 minut vařit, občas zamícháme. Oloupeme česnek, utřeme nožem nebo prolisujeme a přidáme do hotové polévky. Okořeníme majoránkou, čerstvou nebo sušenou celerovou natí, pepřem a solí.

Žádné komentáře: