6/7/07

Cizrnový hrnec

Suroviny: 3 lžíce olivového oleje, 2 cibule, nakrájené nadrobno, 6 stroužků česneku, posekaných, 1 lžíce mleté sladké papriky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 500 ml zeleninového vývaru (z kostky), 4 velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky, 2 mrkve, nakrájené na kostky, 1 pálivá paprička, zbavená semen, posekaná, 1 lžička drceného kmínu, 1/4 středního celeru, nakrájeného na kostky, sůl a mletý pepř na dochucení, 400 g cizrny, konzervované nebo vařené a scezené, 1 lžíce sušené majoránky, pár čerstvých lístků majoránky nebo jiné zelené natě na ozdobu

Příprava: V kastrolu na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přisypeme mletou papriku, zamícháme, přidáme rajčatový protlak a zalijeme vývarem, promícháme a uvedeme do varu. Přidáme očištěnou a nakrájenou mrkev, celer, brambory, pálivou papričku, kmín, osolíme a opepříme a dusíme pod poklicí asi deset minut. K poloměkké zelenině přidáme scezenou nebo předem uvařenou cizrnu a dusíme ještě dalších 10-15 minut, dokud zelenina a brambory nejsou měkké. Nakonec ochutíme rozemnutou majoránkou, případně solí a pepřem.Podáváme s čerstvým pečivem, nejlépe s černým chlebem, a jednotlivé porce zdobíme lístky čerstvé majoránky nebo petržele či libečku.

No comments: