Segedínský guláš

700 gramů vepřového bez kosti, 240 gramů kysaného zelí, 1 velká cibule, 1/3 sklenky suchého bílého, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mouky, 125 ml smetany zakysaná nebo sladká, sladká paprika, sůl

Příprava:
Olej rozehřejeme v hrnci, vložíme nasekanou cibuli a osmažíme ji. Pak přidáme nakrájené na kostky vepřové osmahneme, poprášíme moukou, promícháme, zasypeme paprikou, přidáme bílé a znovu promícháme. Chvíli podusíme pod pokličkou, pak přilijeme necelou sklenku vody a dusíme tak dvacet-třicet minut. Poté přidáme zelí, osolíme a segedínský guláš dodusíme. Na konci vlijeme smetanu a necháme segedín probublat. Segedínský guláš jíme s houskovým knedlíkem. Aby byl gulášek echt dobrý používáme spíš tučnější vepřové a rozhodně kysané a ne sterilované zelí - čili to v sáčku ne ve sklenici. Kdo má rád kmín, může ještě na začátku přidat trochu drceného kmínu, já ještě když dělám segedínský tak přidávám na začátku i trochu nového koření a pepř, občas přiostřim i pálivou a spolu se zelím dávám oloupané a nakrájené rajče.

Žádné komentáře: