10/16/10

Rebarborový koláč

300 gramů rebarbory, 350 gramů moučkového cukru, 190 gramů měkčího másla, 1/2 lžičky vanilkové tresti, 3 vejce, 100 gramů mouky, 3/4 lžičky prášku do pečiva



Příprava: Rebarboru omyjeme, oloupeme, nakrájíme na půlcentimetrové kousky, zaprášíme jednou třetinou cukru, promícháme a odložíme na hoďku. Během ní to tak dvakrát promícháme, po hodině pečlivě slijeme šťávu - kdo to má rád, může ji vypít. Máslo rozmixujeme se zbylým cukrem a vanilkovou trestí, poté postupně vmixováváme rozklepnutá vejce. Mouku promícháme s práškem do pečiva a jemně spojíme s utřeným máslem a vejci. Formu na pečení (nejlepší je obdélník 20 na 30 cm), vyložíme pečícím papírem tak aby trochu přečuhoval, vlijeme do ní těsto, na těsto uložíme v jedné vrstvě okapanou rebarboru a poprášíme cukrem. Rebarborový koláč pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů přibližně půl hodiny. Podáváme ho buď ještě teplý nebo v pokojové teplotě. Pokud jíme ho teplý, zkušte ke koláčku přidat trochu domácí šlehačky.

No comments: