12/17/10

Kapr na modro

1 vykuchaný kapr bez šupin (neboli lysák), 2 cibule, 100 gramů másla, 1/2 sklenice octa, 5 pepřů, 5 bobkový listů, cukr, sůl, plátky citronu

Příprava
Vykuchaného kapra pečlivě umyjeme zevnitř a také zevnitř natřeme solí. Zvenku nesolíme a jen jemně opláchneme. Ocet svaříme a zalijeme jím kapra. Poté si nakrájíme cibuli na kolečka. Do hrnce dáme vodu (asi tak dva litříky), nové koření, pepř, cibuli, osolíme a uvedeme do varu. Do vařící vody vložíme kapra (nejlépe na sítu tak aby se nedotýkal dna hrnce) a přibližně půl hodiny ho vaříme - plamen je stažený na minimum, voda nesmí bublat jen se tak lehounce táhnout. Kapr je uvařen když horní ploutev lze lehce oddělit od těla. Rozpustíme si máslo. Uvařeného kapra položíme na mísu, obložíme plátky citronu a zalijeme rozpuštěným máslem. Kapr na modro se podává většinou s pečivem, ale výtečným dodatkem k němu je také nastrouhaný křen smíchaný se smetanou, vyzkoušejte a nebudete litovat.

No comments: