6/9/11

Domácí klobásy

5 kilogramů libovějšího vepřového, 5 kilogramů bůčku, 5 palic česneku, 60 gramů mleté papriky, 20 gramů pepře, 350 gramů soli, střívka

Příprava
Samozřejmě pokud chcete si udělat domácí klobásy, tak musíte mít přístup k udírně (můžete si ji případně docela rychle za odpoledne vyrobit), jinak vám tento recept bohužel je k ničemu. Bůček vykostíme a nakrájíme na centimetrové kostičky, libové vepřové umeleme. Česnek utřeme. Maso dáme do větší nádoby a promícháme se zbylými přísadami (samozřejmě bez střívek :)) - doporučuji promíchat trošku sladkou a pálivou papriku, podle toho co v klobásách snesete. Směs poté plníme do čistých střívek a tvoříme si klobásy, které pak jehlou přibližně pětkrát propíchneme. Po naplnění a propíchutí domácí klobásy namočíme na hodinu do studené vody a poté je necháme stéci. Domácí klobásy udíme podle toho, jak plánujeme jejich konzumaci. Jestli má být rychlá stačí jen na nějakých osm hodin, jestli plánujeme klobásy uskladnit, tak je udíme plné dva dny (čili aspoň 48 hodin) ve studeném kouři. Po vyuzení domácí klobásy uskladníme v tmavém suchém ale vzdušném místě.

No comments: