7/5/11

Domácí žitný chléb

200 gramů žitné mouky, 550 gramů hladké mouky, 70 gramů droždí, 1 uvařený brambor, 1 lžíce kmínu, 2 lžíce octa, 3 lžíce oleje, 1 lžíce soli, špetka cukru

Příprava
Žitnou i pšeničnou mouku si v míse promícháme, uděláme důlek do něj dáme droždí, zasypeme troškou cukru a zalijeme jednou deci vlažné vody. Za čtvrt hodiny nastrouháme do mouky brambor, přidáme sůl, kmín, ocet, olej a dvě deci vody a pečlivě prohněteme. Těsto odložíme na půl hodiny kynout, potom znova zpracujeme a vložíme do košíku či mísy vyložené pomoučenou utěrkou. Dáme znova kynout na dalších třicet minut. Troubu si rozpálíme na 250 stupňů, vymažeme si pekáč či plech, přeložíme na něj těsto, pečeme deset minut a poté teplotu stáhneme na 150 stupňů a pečeme padesát minut. Upečený žitný chléb potřeme vodou, přikryjeme utěrkou a odložíme k vychladnutí (nejlépe na mřížku). Osobně doporučuji domácí pekárnu, ale ne na pečení ale na zpracování těsta, tak výborně prohnětené zmáčknutím jednoho tlačítka se vám jen tak nepodaří, zvláště pokud patříte k něžnému pohlaví :) Ale samozřejmě jde to i bez něj, jak je popsáno výše.

No comments: