9/30/11

Božský tvarožník

těsto: 1/4 kostky Hery, 1/2 prášku do pečiva, 2 žloutky, 3/4 sklenice hladké mouky, 1/5 sklenice cukru, 1 lžíce kakaa

tvaroh: 500 gramů tvarohu, 1 vanilkový pudink, 2 vajíčka, 1/5 sklenice cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2-1 sklenice mléka, 2 lžíce oleje

Příprava
Ze surovin na těsto si ho také logicky vypracujeme (Heru si nakrájíme na menší kousky ať se nám lépe zpracovává) a dáme ho na půl hodiny do lednice. Mezitím si na tvarožník nachystáme to nejdůležitější neboli tvaroh. Suroviny pro něj určené rozmícháme do hladka - mléka dolijeme podle tvarohu jaký máme, vzniklá náplň by měla být spíše tekutější (ale rozhodně ne vodová). Vymazanou a vysypanou dortovou formu vyložíme po celém dně tenoulince těstem tak, aby bylo dno dokonale pokryté a zároveň abychom alespoň trošičku zvedli okraje. Do takto připravené formy nalijeme tvaroh a tvarožník v troubě rozehřáté na 170 stupňů upečeme. Pečení by mělo trvat něco kolem hodiny. Poté troubu vypneme, otevřeme, ale tvarožník v ní ještě tak půl hodinky necháme aby chladl spolu s ní - aby nám nespadl. Tvarohovou hmotu můžete obohatit podle chuti oříšky, rozinkami (namočit před tím) nebo kandovaným ovocem, fantasii se meze nekladou. U tohoto receptu se ještě občas na tvarožník přidává vyšlehaný s cukrem bílek (po čtyřiceti minutách pečení), ale je zbytečný, spíše to jen přeslazuje - i když na řezu tvarožníku to dělá vizuálně hezký evekt tří odstínů.

No comments: