9/4/11

Nakládané zelené fazolové lusky

1 kilogram zelených fazolových lusků, bobkové listy, nové koření, hořčičné semínko, kopr, česnek, saturejka, 1 a 1/2 lžíce soli, 7 a 1/2 lžíce cukru, 1 a 1/2 sklenice octa

Příprava
Zelené fazolové lusky očistíme (odřízneme špičky se stonky), opláchneme a dáme do vřící osolené vody. Vaříme pět minut pod pokličkou a poté slijeme. Do sklenic dáme koření - na sklenici 2 bobkové listy, 4 nová koření, trošku hořčice, trošku saturejky, snítku kopru a pár plátku česneku. Fazolové lusky vložíme na stojato do sklenic. Do hrnce dáme 3/4 litru vody, ocet, cukr a sůl, promícháme a svaříme. Ještě horkou zálivku nalijeme do sklenic, pečlivě je uzavřeme a poté zavaříme. Podané množství by mělo stačit na 3 - 4 půllitrové sklenice. Nakládané fazolové lusky se hodí výborně jako základ pro polévku z lusků nebo pro fazolky na smetaně.

No comments: