10/15/11

Vegetariánská paštika

hrneček červené čočky, 4 mrkve, 10 žampionů, kousek pórku, 3 vejce, 3 lžíce rajského protlaku, garam masala, sladká a pálivá paprika, kari, muškátový oříšek, kurkuma, zázvor, pepř, 3 lžíce sojové omáčky, 70 gramů másla, olivový olej, sůl

Příprava
Čočku uvaříme ve dvou hrnkách vody do úplně měkka (rozvaříme). Mrkev a žampiony nastrouháme na hrubém struhadle. Na pánvi rozehřejeme máslo a dáme lžičku (kávovou) garam masaly, 3 lžičky kari, 3 lžičky paprik (poměr pálivosti určete podle chuti), 1 lžička kurkumy, špetka muškátového oříšku, a tři špetky zázvoru. Osmahneme minutu, poté přidáme nastrouhanou mrkev a žampiony, dusíme pár minut, poté opepříme. Přidáme čočku, rajský protlak promícháme a podle potřeby osolíme a případně dokořeníme (tady je to na vaší chuti). Když směs není vřící vmícháme vajíčka. Měla by být tak akorát, ale kdyby náhodou byla moc řídká - hustota by měla být jako na bramborák, tak přidejte trošku strouhanky. Formu na paštiku si vymažeme a vysypeme (pokud je třeba, silikon samozřejmě nemusíte), vložíme náplň, pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů přibližně tři čtvrtě hodiny. Po upečení by se vegetariánská paštika měla nechat vychladnout, dokonce není špatné ji dát na chvíli již studenou zatuhnout do lednice, aby se při krájení nedrobila.

No comments: