11/4/11

Biftek s vejcem

800 gramů svíčkové (4 špalíčky po 200 gramech), 4 vejce, 80 gramů sádlla, 40 gramů másla, 10 gramů mouky, 120 ml hovězího vývaru, worcestrová omáčka, pepř, sůl

Příprava
Svíčkovou si pěstí (přesněji řečeno klouby naší ruky) naklepeme - paličku na maso konec konců můžete pokud neplánujete produkovat pravé papírové vídeňáčky vůbec vyhodit z kuchyně, oslolíme, opepříme a na rozpáleném sádle si biftek z obou stran po šesti minutách do červena opečeme, ke konci pečení biftek osolíme a dáme na teplé talíře. Na vedlejší pánvi si na polovině másla začneme smažit volská oka (celé vejce rozklepneme, nalijeme na žhavý tuk, a pokud možno se snažíme neporušit žloutek - pro ideální tvar volského oka je nejlepší pánví klasický lívanečník - tím i volské oko dodrží přibližně rozměr bifteku). Tuk z masa zaprášíme moukou, osmažíme, rozmícháme s vývarem a provaříme, omáčku obohatíme zbylým máslem, opepříme, osolíme a přikápneme pár kapek worcestru. Biftek podáváme s vejcem (na vrchu) a omáčkou v omáčkovníku, vhodnou přílohou je vařený brambor nebo například fazolky.

No comments: