11/18/11

Krémová rajská polévka

800 gramů rajčat, 1 litr zeleninového vývaru, 1 cibule, 2 lžíce rajského protlaku, 150 ml zakysané smetany, 1 mrkev, 2 lžíce olivového oleje, citronová šťáva, cukr, pepř, sůl, zelená petrželka

Příprava
Cibuli si oloupeme, nasekáme a osmažíme na oliváku. Mrkev oloupeme a na hrubo nakrájíme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Rajčata i s mrkví přidáme k cibuli, deset minut podusíme, promícháme s protlakem, zalijeme vývarem a vaříme třicet minut. Rajskou polévku rozmixujeme a propasírujeme, přidáme zakysanou smetanu, dochutíme solí, cukrem, pepřem a trochou citronové šťávy. Krémová rajská polévka se podává posypaná zelenou petrželkou, můžeme k ní také podávat osmaženou housku nebo těstoviny či kdo si chce vzpomenout na jídelny, tak klidně i krapet rýže. Zajímavým dochucením je i záměna petrželky na trošku čerstvého koriandru.

No comments: