11/26/11

Pečený kapr

1 kapr (tak půl druhého až dvě kila, menší je moc kostnatý, větší ne vždy je dobrý), 150 ml zakysané smetany, 3 lžíce mouky, 2 lžíce másla, sůl

Příprava
Kapra vykucháme, zbavíme šupin, odřízneme mu ploutve, žábry, vydloubneme oči. Pořádně ho omyjeme, osolíme a odložíme na hodinu do lednice. Lžicku mouky promícháme se zakysanou smetanou - můžete také přidat dvě lžíce křenu, ale ne každý má křen rád, zbylou mokou poprášíme kapra a uložíme ho v ohnivzdorném pekáčku, rozložíme na něm kousky másla a pečeme půl hodiny v troubě rozpálené na 180 stupňů. Kapra vyndáme z trouby, rozdělíme na šest porcí, odstraníme páteř, kosti, dáme zpět do pekáčku, zalijeme smetanou (pokud je moc hustá, malinko zředíme mlékem) a pečeme deset minut na 220 stupňů. Pečený kapr se podává s vařeným bramborem (ale bramborový salát můžete si dát klidně taky).

No comments: