11/24/11

Potica - slovinská ořechová roláda

těsto - 600 g mouky, 4 žloutky, 12 g droždí, 200 ml mléka, 100 ml oleje, 100 g cukru, citronová kůra, vanilkový cukr

ořechová náplň do rolády - 400 gramů mletých ořechů, 4 bílky, 1 lžíce rumu, 4 lžíce medu, 1 lžička skořice, 1 vanilkový cukr

Příprava
Droždí si rozdrobíme do vlažného mléka, necháme krapítek vyrůst a zpracujeme se všemi surovinami, které jsou vyjmenované na těsto. Když si vypracujeme těsto, odložíme ho kynout na přibližně hodinu - nebo prostě dokud nezdvojnásobí svůj objem. Ke konci kynutí vyšleháme bílky do pěny a spojíme se zbylými surovinami, které jsou určené na náplň rolády. Z vykynutého těsta vyválíme čtverec, který potřeme náplní a roládu zavineme, tu poté opatrně vložíme do bábovkové formy (ovineme kolem středového bodáku) a necháme hodinu kynout - pokud náhodou nevlastníte bábovkovou formu, zabalte roládu opatrně do pečícího papíru. Vrch potřeme rozkvedlaným vejcem a upečeme v troubě rozpálené na 180 stupňů. Potica, čili ořechová roláda na slovinský způsob se peče přibližně hodinu - pokud si nejste jisti jestli je hotova, prostě ozkoušejte stav špejlí. Krájejte ji až po vychladnutí.

No comments: