Pečené kuřecí stehna s bramborem

na kuřecí stehna: 2 kuřecí čtvrtky (nebo 6 paliček), 1 lžíce oleje, 1 lžička mleté papriky, celý pepř, 2 lžičky bazalky, lžička kari, špetka chilli, 2 stroužky česneku, sůl

na brambory: 6 brambor, 1 lžička papriky, 1 lžíce majoránky, celý pepř, sůl, lžíce oleje

na obé: 2 lžíce majoránky, olej, 4 stroužky česneku, 1 cibule

Recept jak připravit Pečené kuřecí stehna s bramborem

Nejdříve si připravíme kuřecí stehna. Olej, papriku, čerstvě nadrcený pepř, chilli, bazalku, kari a sůl pečlivě smícháme s oloupaným a utřeným či oloupaným česnekem. Vzniklou pastou pečlivě protřeme maso ze všech stran a ve všech zákoutích a odložíme do chladu (ideální jsou dvě hodiny, ale v případě spěchu půl hodinky stačí). Brambory pořádně očistíme (neloupeme), nakrájíme podle velikosti na čtvrtky či osminky, posypeme paprikou (jestli máte rádi ostřejší jídla, můžete přidat ke sladké i trochu pálivé), majoránkou, čerstvě nadrceným nebo namletým pepřem, solí, zalijeme olejem a velmi pečlivě promícháme. Česnek oloupeme a rozpůlíme, cibuli nakrájíme na půlkolečka. Do vymazaného pekáče si rozložíme pravidelně půlky česneku, přidáme kuře, které obložíme bramborem, vložíme do studené (ano do studené, je to při tomto postupu docela důležitý rozdíl ve výsledku) trouby a zapneme ji na sto osmdesát stupňů. Po padesáti minutách pečení, když jsou brambory téměř hotové (může to být po hodině), doložíme cibuli a dopékáme dalších dvacet minut. Efekt by mělo být krásně šťavnaté maso s výbornou přílohou - i když je dobré si pečené kuřecí stehna s bramborem na talíři ještě obohatit nějakým osvěžujícím salátem.

Žádné komentáře: