3/20/12

Drůbeží játrová paštika - židovský kaviár

500 g kuřecích jater, 5 vajec, 2 cibule, 2 česneky, celý pepř, sůl, olej či husí sádlo

Recept jak se vaří Drůbeží játrová paštika čili tzv. židovský kaviár


Domácí drůbeží játrová paštika zvaná také židovský kaviár

Na širší pánvi na oleji či husím sádle osmahneme na drobno nakrájenou cibulku a k ní přidáme dobře propláchnutá a zbavená případných nečistot, blan a zaschlé krve kuřecí játra (nejlepší je pořádně propláchnout rozříznutá). Ty dobře usmažíme ze všech stran a přidáme na drobno nakrájený oloupaný česnek - játra musí být kompletně propečená, klidně dejte na kastrůlek i pokličku po zatažení a doduste je na menším plameni. Vejce uvaříme na tvrdo a oloupeme. Do mixeru vložíme vejce, usmažená játra i s cibulkou a česnekem, osolíme, přidáme na hrubo nadrcený pepř a vše pečlivě rozmixujeme (je také možné paštiku umlít na masovém strojku). Tato drůbeží játrová paštika (jde o tradiční židovský recept nazývaný kaviár po židovsku) se podává po přibližně půl hodinovém uležení na pečivu s trochou másla - můžete i bez ale je dost suchá. V jedné aškenazijské verzi tohoto receptu se ještě do paštiky vmíchává na toto množství přibližně tři lžíce ohřátého vypečeného slepičího či kuřecího tuku, díky tomu je šťavnatější a máslo již nepotřebuje (jenže ten není vždy po ruce).

No comments: