3/18/12

Holandský řízek

700 g mletého masa (vepřové mírně tučnější nebo směs, rozhodně se na toto jídlo nehodí čisté mleté hovězí), 200 g ementálu (lze nahradit univerzálním u nás eidámkem, ale s ementálem je to opravdu výrazně chutnější), 150 ml smetany, celý pepř, sůl, vejce, mouka, strouhanka, olej

Recept jak připravit Holandský řízek

Holandský řízek je super jednoduchá záležitost s naprosto výbornými výsledky. Takové jídlo dobré pro začátečníka co se učí za plotnou. Mleté maso zalijeme smetanou, přidáme jedno vejce, nastrouháme ementál, osolíme, pořádně opepříme mletým pepřem a pečlivě promícháme. Odložíme přikryté do ledníce na půl hodiny. Z masa si uformujeme řízky o velikosti jaká nám vyhovuje a poté je obalíme v trojobalu - mouka, rozkvedlané vejce a strouhanka. Holandský řízek se poté smaží do zlatova z obou stran na rozpáleném oleji. Usmažené řízky si odkládáme na ubrousek aby se zbavily nadbytečného tuku. Holandský řízek podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší a salátem podle chuti. Mlsouni co nehlídají váhu mohou si ještě přihodit nějakou tatarku nebo česnekovou majonézu, ale v druhém případě přebijí lahodnou chuť směsi masa a sýra.

1 comment:

Anonymous said...

Paráda :-) hned v nejbližší době vyzkouším :-)