3/12/12

Sušená jablka neboli křížaly

3 kilogramy jablek, 3 lžíce kyseliny citronové

Recept jak připravit sušená jablka čili lidově křížaly

Uvedeme do varu jeden litr vody, rozmícháme v něm kyselinu citronovou. Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky a zbavíme jadřinců. Osminky jablek namáčíme v citronovém roztoku a poté je odložíme na teplé místo na nějakou látku či sítko, aby nám hezky vyschly. Sušená jablka se ošetřují kyselinou citronovou proti oxidaci. Sušení jablek můžeme také urychlit, uložíme je v takovém případě na plechy s pečícím papírem a dáme do pootevřené (nutné, pára se musí odpařovat) trouby, kterou máme zapnutou přibližně na sedmdesát stupňů. A jak využít sušená jablka ? Křížaly můžeme chroupat jen tak a nebo jsou skvělým přídavkem do tak oblíbených ranních musli.

No comments: