Cmunda neboli bramboráky

1 kilogram brambor, 200 gramů hladké mouky, 1 vejce, sůl, čerstvě nadrcený pepř, majoránka, 3 stroužky českého česneku, olej

Recept jak se připravuje klasická cmunda neboli bramboráky

Brambory si oloupeme, opláchneme a nastrouháme (tady už se postupy liší, někdo bramboráky dělá na hrubém struhadle někdo má raději cmundu z jemně nastrouhaných brambor - obecně se dá říci, že z hrubého strouhání vám vyjdou takové méně kompaktní ale nadýchanější, osobně dělám mix, část brambor na hrubo, část na jemno). Poté přidáme mouku (začněte s uvedeným množstvím, poté podle obliby přidávejte nebo ubírejte, , vejce, sůl, pepř, hodně, ale opravdu hodně majoránky a jemně utřený česnek. Vše pečlivě promícháme. Na pánvi si pořádně rozpálíme olej (pokud na něj kápnete trochu vody, měl by hodně prskat), naneseme lžící kopeček bramobrového těsta, lžící rozprostřeme a bramboráky usmažíme z obou stran do zlatova. Cmunda se podává jen tak, jako samostatné jídlo, nebo jako příloha (tam je lepší ji smažit na lívanečníku - vypadá to na talíři estetičtěji) či je přímo součástí mnoha jídel těch s dodatkem "v bramboráku."

Žádné komentáře: