Palačinky

hladká mouka a mléko v poměru 1:2, vejce na půl litru 2 ks, sůl, olej

Recept na palačinky anebo základní těsto

Palačinky to je jedno z nejjednodušších ale zároveň nejvděčnějších pro strávníky jídel. Můžete je plnit slaně i sladce a máte téměř stoprocentní jistotu, že jimi pozvaní ke stolu nepohrdnou. Výroba palačinek je při tom banálně jednoduchá. V mléku velmi pečlivě do hladka rozmícháte mouku (na hoře je uveden obecný poměr těsta na palačinky, který přizpůsobíte své potřebě, čili konkrétněji například na půl litru mléka dáte dvě vejce a čtvrt kila hladké mouky a tu špetičku soli), nejlepší je pak na nějakých deset minut připravené těsto odstavit. Poté si rozpálíte pánev jemně potřenou olejem (nemá smysl ho na ni lít, stačí jen jemně namáznout), nalijete tenkou vrstvu těsta a smažíte palačinky z obou stran do zlatova. Když naberete cvik, tak při obracení je můžete nadhazovat (vyplatí se to naučit a už nikdy nebudete řešit přetrženou a znehodnocenou palačinku :)). S usmaženými si můžete dělat doslovně co chcete. Jde je potřít džemem a posypat cukrem, nebo dát na palačinky čokoládu a šlehačku a nebo si pohrajte a udělejte nějaké slané palačinky, například tak, že usmažené naplníte udušeným špenátem, zavinete, posypete jemně sýrem a dáte do trouby zapéci a nebo neposypete sýrem a zavinuté osmahnete na pánvi. Podobně se dá udělat také palačinky s nějakým mletým uvařeným masem a opravdu téměř čímkoliv co vás napadne a na co budete mít chuť (třebas s gulášem jako Maďaři).

Žádné komentáře: