4/10/12

Univerzální hnědá omáčka čili UHO

1 střední cibule, tuk (olej, máslo), hladká mouka, vývar (voda s masoxem, případně výpek), pepř, drcený kmín, sůl

Recept jak se připravuje Univerzální hnědá omáčka neboli známé UHO

univerzální hnědá omáčka - UHO - v akci

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Na pánvi si rozpálíme vybraný tuk (v nejklasičtější verzi UHO je to samozřejmě nějaký laciný olej) a na něm osmažíme do zlatova cibulku. Poté přidáme přibližně dvě lžíce hladké mouky (množství záleží od toho, kolik omáčky potřebujete), rozmícháme ji a opražíme. Následně pomalu vmícháváme vodu s předem rozmíchaným masoxem nebo ve verzi luxusnější přidejte klasický hovězí vývar či výpek z pečeného masa rozmíchaný s vodou, vše opepříme, osolíme ochutíme drceným kmínem a trochu povaříme dokud omáčka nemá požadovanou hustotu. UHO se podává k různým pečeným masům (ty je možno ve finální fázi v ní prohřát) s přílohou podle chuti - nejčastěji je to rýže nebo houskový knedlík. Dá se ji také libovolně obohatit a to například přidáním nakrájených a osmažených žampionů (čímž získáme falešnou žampionovou omáčku) a nebo například nakrájenou kyselou okurkou (čímž zase máte falešnou znojemskou omáčku). Pohlreich vás chraň.

1 comment:

Anonymous said...

Bezva, přesně to jsem hledal, když jsem doma neměl prakticky nic, jen tu rýži, mouku a cibulku a musím říct, že mi to teda velice chutnalo, těžko říct, jestli je to dobře :-)