5/30/12

Domácí segedínský guláš s houskovým knedlíkem

700 g vepřového plecka, 500 g kysaného zelí, 3 střední cibule, 200 ml smetany, 50 g špeku, sladká a pálivá paprika, 2 bobkové listy, 3 nová koření, 3-4 lžíce hladké mouky, kmín, pepř, sůl, případně troška sádla či v nouzi oleje

návod na domácí houskový knedlík je popsán zde

Recept jak se připravuje Domácí segedínský guláš

Domácí segedínský guláš s knedlíčkem, taktéž po domácku udělaným.
Takto vypadá finální efekt vaření na talíři.

Vepřové plecko si nakrájíme na přibližně dvoucentimetrové kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Z kysaného zelí slijeme do skleničky nálev (můžete si dát hlt tohoto lektvaru plného vitamínu C, ale nechte si většinu na vaření) a zelí nakrájíme - tento krok není úplně nutný, ale méně pak taháte takové ty cákavé nudle mezi zuby. Špek nakrájíme na malé kostičky, hodíme do hrnce a rozpustíme - pokud tuku není dostatek na následné smažení, rozpusťte i trošku sádla či oleje. Přidáme cibulku a osmahneme ji do žluta, Pak přidáme nakrájené vepřové plecko a za průběžného míchání je necháme zatáhnout ze všech stran. Hrnec odstavíme z ohně a vmícháme tak tři lžičky dobré sladké papriky, případně nějaký poměr s pálivou, podle toho, jak kdo má  ostré rád (tak jako tak, nedoporučuji překročit cca 2:1 ve prospěch sladké). Když koření pečlivě obalí každý kousek masa, nachystáme si skleničku vroucí vody, hrnec vrátíme za oheň, pár vteřin mícháme a poté vlijeme vodu (tím zamezíme riziku, že by náš segedínský guláš zhořknul). Dále přilijeme tolik vody, kolik chceme mít omáčky a přidáme zelí, bobkový list, nové koření, nadrcený kmín a vše opepříme. Základ na guláš uvedeme do varu, osolíme tak dvěma lžičkami soli a pod  pokličkou na staženém plameni vaříme přibližně hodinu. Poté ve větší sklenici rozmícháme úplně do hladka mouku a vmícháme ji do guláše - množství záleží od toho, jak máte rádi husté omáčky, uvedený na začátku údaj udělá spíše řidší omáčku a ne takovou tu obvyklou lepivou kejdu. Za občasného míchání (díky mouce se může začít připalovat) segedínský guláš dovaříme do měkka a na konec vlijeme smetanu, rozmícháme a necháme již vše jen krátce přejít varem. Na talíře nakrájíme průběžně připravený houskový knedlík - měli bychom na něj zadělat přibližně ve chvíli, kdy nastavíme na gulášek, to by mělo stačit jak na nakynutí, tak i na uvaření knedlíků (celé to trvá cca půl druhé hodiny), na který poté naložíme segedínský guláš a ihned podáváme.

No comments: