Celerová paštika

1 kilogram celeru, 300 gramů cibule, 250 gramů margarínu, 4 stroužky česneku, 2 kostky bujónu, 1 sklenice strouhanky, 6 vajec, pepř, sůl

Recept jak se připravuje Celerová paštika

Celer i cibuli oloupeme a omyjeme. Cibuli na velmi jemno nasekáme, celer nastrouháme na hrubějším struhadle. Do hrnce vložíme margarín, bujón a sklenici vody, rozmícháme a přidáme celer a cibuli a s malým množstvím soli utřený česnek. Na malém plamínku vše vaříme přibližně hodinu, občas směs promícháme. Po hodině necháme směs vychladnout a do studené přidáme strouhanku, vajíčka a vše dochutíme solí a pepřem. Pečlivě promícháme. Do hlubšího pekáčku či formy (hodí se například klasický srnčí hřbet, ale výběr je na vás, ovlivní jen vizuální podobu paštiky), kterou vysteleme pečícím papírem přeložíme celerovou hmotu. Troubu rozehřejeme na sto osmdesát stupňů a celerová paštika se v ní následně peče přibližně půl druhé hodiny. Podáváme po vychladnutí, i když samozřejmě můžete ji ochutnat i teplou. Vhodnou přílohou je světlé pečivo s máslem.

Žádné komentáře: