Pražená dýňová semínka

1 dýně Hokaido (nepořizujme si ale dýni jen tak pro semínka, tento recept je pro všechny, kteří si vařili polévku a vydlabaný "odpad" prostě vyhazovali)

Recept jak se dělají doma pražená dýňová semínka

Upražená semínka
Z rozříznuté dýně Hokaido vydlabeme pečlivě semínka i s vlákny která je obklopují. Dýni dále zpracujeme podle svých potřeb. Semena pod tekoucí vodou nebo v nějaké misce pečlivě zbavíme vláken, nasypeme na síto a ještě pod vodou řádně propláchneme, aby nám zůstala čistá. Nasypeme je do hrnce a zalijeme přibližně sklenicí vody, do které přidáme půl malé lžičky soli. Uvedeme do varu a patnáct minut povaříme. Slijeme přes síto, necháme řádně okapat a pak je rozprostřeme na plech, který vložíme do trouby rozehřáté na sto stupňů. Nyní už je stačí jen na sucho upražit. Čas pražení se může různit, obecně by to mělo být něco mezi půl hodinou až čtyřiceti pěti minutami (hotové začnou měnit barvu - viz přiložené foto, čerstvé jsou téměř bílé, neměly by praskat, přesněji když začnou praskat, tak je hotovo). Poté troubu vypneme, pootevřeme a necháme je ještě dojít. Pražená dýňová semínka se občas dělají i na oleji, ale tahle verze je přeci jen krapet zdravější (tedy až na tu sůl, ale ta tam tak nějak prostě patří).

1 komentář:

Sarah Elliotová řekl(a)...

Přišla jsem na takový zlepšovák, nikoho určitě nebaví vybírat ta semínka z těch vláken. Donesla jsem si semínka z dlabání halloweenských dýní v igelitovém sáčku a nějak na přímé omývání nebyl čas, tak v tom sáčku (dvou sáčcích) zůstali asi tak dva dny. Stalo se to že ta dužina se rozměkla na vodu, takže semínka stačilo vyklopit na síto a propláchnout vodou a mám úžasně čistá semínka, téměř bez práce :)