1/13/13

Ječné kroupy s houbami a uzeným

250 gramů ječných krup, 150 gramů uzeného, 200 gramů žampionů, troška sušených hříbků, 1 cibule, majoránka, tymián, 4 stroužky česneku, sůl, 8 zrnek pepře, olej/sádlo

Recept jak připravit Ječné kroupy s uzeným a houbami

Kroupy si propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce a uvaříme v osolené vodě do skoro měkka (počítáme tak s 40 minutami varu - na střední plamen pod pokličkou). Po uvaření je slijeme, okořeníme špetkou tymiánu, nadrceným celým pepřem, kmínem a větším množstvím majoránky. Během vaření krup si namočíme sušené houby do hrnku s vodou (můžeme i hodinu dvě před jídlem), nasekáme žampiony, nakrájíme cibulku a také uzené na menší kostky. Na oleji zesklovatíme cibuli, přidáme žampiony, necelých deset minut restujeme a pak ještě na pět minut přidáme nakrájené uzené. Poté vše přidáme ke kroupám spolu s utřeným či vymačkaným česnekem. Pečlivě promícháme ochutnáme a podle potřeb ještě dosolíme. Na konec do směsi dáme ještě trochu oleje a sádla, vyložíme ji do pekáče a dáme do trouby na čtyřicet minut zapéci. Ječné kroupy podáváme horké.

Můžete v rámci pokusů si k tomu vyzkoušet už na talíři trochu zakysané smetany.


No comments: