Brynzové halušky se slaninou originál

500 gramů brambor, polohrubá mouka, vejce, 150 gramů brynzy, 1 zakysaná smetana, 100 gramů špeku, sůl

Halušky s brynzou a usmaženou slaninkou


Recept na brynzové halušky s křupavou slaninou

Uzenou slaninu nakrájíme na kostičky a necháme rozpustit na menším plameni (pokud je budeme dělat zprudka, nevyjdou tak dobře a připálí se). Oddělíme je od vysmaženého tuku. Brynzu rozmícháme se zakysanou smetanou na hladký krém (poměr záleží na chuti, někdo raději hodně brynzovou chuť, jinému vyhovuje spíše hladká smetanovost jen s malým nádechem sýra). Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme k nim vejce, malou špetku soli a přisypáváme mouku tak, aby nám vzniklo tužší těsto (na toto množství odhadem by mohlo jít o přibližně sto padesát až dvě stě gramů, ale brambory jsou různé). Ve větším hrnci si uvedeme osolenou vodu do varu. Těsto dáme do speciálního struhadla na halušky (lze to udělat i odřezáváním z prkénka, ale to zvládnou jen opravdu vycvičení "haluškovači") a nastrouháme je do vody. Vaříme necelých deset minut a pak vybereme sítem nebo slijeme. Na začátku nebo podle velikosti hrnce vařme raději na dvakrát.

Nyní už jen slité halušky promícháme s troškou vysmaženého tuku, zamícháme do nich brynzovou smetanu, naložíme na talíře a na nich posypeme křupavou slaninou. Dobrou chuť. Popíjet tuto originální slovenskou lahůdku můžeme dobrým podmáslím nebo kefírem.

Žádné komentáře: