Krémová polévka z brokolice

1 brokolice, 1 kostka natura hovězího bujónu, 1 kostka natura zeleninového bujónu, celý pepř, oregano, bazalka, tymián, smetana

Polévka krémová z brokolice

Recept na přípravu krémové brokolicové polévky

Do hrnce si dáme vařit vodu s dvěma bujóny (máte li rádi řidší, dejte vody přibližně půl druhého litru, pokud hustší, stačí litr). V mezičase odřízneme z brokolice košťál a oddělíme ho od čistých růžiček. Oloupeme ho co nejpečlivěji, nakrájíme na menší kousky (i podélně) a přihodíme do vařící vody. Hrnec přiklopíme a vaříme dvacet minut. Pak ho odklopíme, přidáme špetku oregana, bazalky, tymiánu a podle chuti čerstvě nadrceného pepře a dohodíme připravené růžičky brokolice. Vaříme je do změknutí (mělo by to být přibližně kolem deseti minut). Polévku pak dohladka rozmixujeme a přilijeme smetanu podle chuti (na toto množství by to mělo být zhruba půl druhého deci. Necháme už jen projít varem a krémovou polévku můžeme podávat. Na talíři ji lze ozdobit kopečkem zakysané smetany a nebo do ní přidáme osmažené houstičky.

Nesolit, maximálně na talíři. V bujónech, bez ohledu na to, jestli jsou s bio či s glutamátem, je soli vždycky dostatek.

Žádné komentáře: