Silný hovězí vývar s mrkví a nudlemi

Uvařený vývar na talíři
500 gramů hovězího předního, 1 hovězí kost, 300 gramů kuřecích krků, 1/4 celeru, 3 mrkve, 10 kuliček barevného pepře, 3 kuličky nového koření, 3 bobkové listy, 1 celá cibule, sůl, troška tuku (máslo, olej)

Recept na silný hovězí vývar s nudlemi a mrkví

Na omastku krátce osmahneme na hrubo rozkrojený celer, kost a rozpůlenou cibuli. Zalijeme vše přibližně dvěma a půl litry vody, uvedeme do varu a pak vhodíme hovězí přední a opláchnuté kuřecí krky. Stáhneme plamen a několik minut sbíráme tvořící se šedivou pěnu. Pak přidáme koření a necháme pomalu vařit (tak zvaně probublávat) alespoň tři hodiny. Pak vše osolíme podle chuti, případně můžeme ještě okořenit mletým pepřem a přidáme mrkev nakrájenou tak, jak nám to nejvíce vyhovuje. Vaříme, dokud mrkev není měkká. Souběžně dáme vařit osolenou vodu na polévkové těstoviny, které pak připravíme podle návodu (většinou je to jen několik minut). Nakonec už jen z vývaru vylovíme maso, kosti, celer a cibuli a můžeme silný hovězí vývar podávat.

Maso můžeme pak použít na více různých způsobů, někdo ho přidává do polévky, ale skvěle chutná i například s různými omáčkami, jako je například rajská nebo okurková. Jestliže chceme mít hovězí vývar ještě silnější, obě masa dáme hned na začátku do studené vody. Nevýhodou je, že se z něj hodně vyvaří chuť, takže už není tak dobré s jiným jídlem, ale do polévky je stále fajn.

Žádné komentáře: