5/23/14

Houbová omáčka ze sušených hub


Vaření omáčky ze sušených hub - hříbků

1 hrst sušených hub, 1/2 kelímku zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 cibule, 3 nová koření, 3 bobkové listy, celý pepř, sůl, máslo, olej

Recept jak se dělá omáčka ze sušených hub

Několik hodin před vařením si namočíme sušené houby do vody s bobkovým listem a novým kořením. Pak houby vylovíme, vymačkáme z nich tekutinu zpět do hrnce, ve kterém je "houbový nálev." Nakrájíme je na menší kousky. Cibuli nasekáme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme máslo s troškou oleje, osmahneme si cibulku a z hladké mouky připravíme světlou cibulovou jíšku. To té postupně doléváme vodu z namočených sušených hub a přitom hodně mícháme, aby nám nevznikly hrudky. Pak přidáme ještě nakrájené houby, okořeníme čerstvě nadrceným pepřem, osolíme a vaříme dvacet minut až půl hodiny. Na konci si smetanu rozmícháme s troškou odebrané omáčky a pak ji tam celou přelijeme. Vše se nechá už jen projít varem.* Omáčka ze sušených hub se může podávat s těstovinami nebo knedlíkem - nejchutnější je z pravých hříbků.

* lze použít i smetanu sladkou, ale většinou to pak lidé ještě dokyselují octem a doslazují.

No comments: