Bramborové šišky s mákem


bramborové šišky sypané mákem

1 kilogram brambor, 200-400 gramů hrubé mouky, 1 vejce, mák, moučkový cukr, olej, mléko, máslo

Recept na bramborové šišky sypané mákem

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme. Přidáme k nim špetku soli, rozklepneme vejce, dáme panáčka mléka a půl panáčka oleje a mouky tolik, aby se nám podařilo vypracovat částečně nelepivé těsto. Mělo by být takové, aby na pomoučeném válu z kusu těsta šel udělat váleček. Začneme vařit mírně osolenou vodu. Z těsta odtrhneme kus, uděláme onen váleček a z něj odřezáváme kousky, ze kterých v ruce formujeme bramborové šišky. Ty odkládáme na pomoučený povrch. Šišky házíme do vařící vody a vaříme na středním plameni přibližně deset minut - po pěti minutách opatrně promícháme, tím zjistíme, jestli se nám nějaké nepřilepily. Mák si umeleme a v hrnečku opatrně rozpustíme máslo tak, aby se nám nepřepálilo (nahřejeme, jak začne prskat, odstavíme a pak znovu nahřejeme). Uvařené bramborové šišky vylovíme, naložíme na talíře, posypeme mákem, moučkovým cukrem a nakonec zalijeme rozpuštěným máslem.

Žádné komentáře: