Smažený celerový řízek

Smažený celerový řízek s vařeným bramborem

4 plátky celeru, sůl, hladká mouka, vejce, strouhanka, kyselina citronová, mléko, pepř, olej

Recept na celerový řízek smažený v trojobalu
Dáme si vařit vodu se dvěma špetkami soli. Celer nakrájíme na přibližně půlcentimetrové plátky, které hodíme do vařící vody a přidáme k nim ještě špetku kyseliny citronové. Na středním ohni pod pokličkou vaříme přibližně deset minut. V mezičase si na jeden talíř nasypeme hladkou mouku, na druhém rozšleháme vajíčko s trochou mléka, pepřem a solí a na třetí dáme strouhanku (použita byla domácí z celozrnných housek, ale celerový řízek klidně můžete dělat z té obyčejné ze světlého pečiva nebo z té kupované, prostě co je po ruce :)). Celer slijeme, případně jestli se s ním nedá manipulovat, tak ho ještě opláchneme studenou vodou a obalíme ho v standardním trojobalu - čili nejdřív ze všech stran hladká mouka, pak vejce a nakonec strouhanka. Obalené celery dáme na pánev s rozpáleným olejem a usmažíme z obou stran dozlatova.

Smažený celerový řízek podáváme s vařeným bramborem či bramborovou kaší, dobrá je k němu i tatarka .nebo česneková majonéza.

Žádné komentáře: