Hrášková polévka krémová z mraženého hrášku

1 balení mraženého hrášku (mladý je chutnější), 1 tavený sýr (obdélníček, nebo dva trojúhelníčky), 1 kelímek smetany na šlehání, sůl, barevný pepř, muškátový oříšek

Recept jak se připravuje lahodná hrášková polévka, co se dá vařit celoročně, protože je z mraženého hrášku

Mražený hrášek nasypeme do hrnce a zalijeme tři čtvrtě litrem osolené vody. Uvaříme do měkka. Po uvaření přidáme tavený sýr (smetanový bez příchuti) a všechno rozmixujeme dohladka. Okořeníme barevným pepřem, malou špetičkou muškátového oříšku a dolijeme smetanu (půl kelímku by mělo stačit, ale kdo má rád řidší polévky, může nalít celý). Zamícháme, necháme přejít varem a podáváme. Lze ji posypat osmaženou houskou a nebo například tenkými opraženými plátky šunky, uzeného bůčku či anglické slaniny. Tato krémová hrášková polévka je základ, ve kterém nejvíc vynikne chuť hrachu (samozřejmě v sezóně nemusíme používat mražený). Lze ji dělat i na vývaru (jak slepičím, tak zeleninovém), ale pak už do hry vstupuje mnohem více chutí.

Žádné komentáře: