Výborná bramborová kaše

Výborná bramborová kaše na smetaně a másle s kořením
Brambory (přibližně kilogram), kelímek smetany na šlehání, máslo, kmín, kurkuma, sůl, pep

Recept jak se dělá výborná bramborová kaše ještě vylepšená kurkumou
Smetanu na šlehání vyndáme z lednice. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, opláchneme, zalijeme přiměřeným množstvím vody (tak aby byly přikryté), osolíme přibližně půl lžičkou soli a přidáme čtvrt lžičky kmínu. Uvedeme do varu, stáhneme na polovic a pod pokličkou vaříme přibližně čtvrt hodiny. Pak si jednu bramboru ochutnáme, a jestli je uvařená (snadno se krájí), vodu slijeme. Do hrnce nalijeme tři čtvrtě kelímku smetany, přidáme pořádný plátek másla (klidně centimetrový) a na brambory nasypeme ještě půl lžičky kurkumy. Šťouchadlem na brambory vše dohladka rozmačkáme, podle potřeby (každý má rád jinak hustou) dolijeme ještě zbylou smetanu, osolíme a případně ještě tři minutky rozkvedláváme kvedlačkou. Bramborová kaše je výborná příloha k mnoha jídlům a když nám nějaká zůstane, tak je skvělou surovinou na výrobu bramborových placek.

Žádné komentáře: