Švestkové knedle

1 kilogram brambor, polohrubá mouka, sůl, švestky, 1 vejce, máslo, tvrdší tvaroh (nemusí být na strouhání, ale měl by se v ruce drolit), máslo, moučkový cukr

Recept jak se dělají klasické švestkové knedle sypané tvarohem a cukrem

Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě. Slijeme, necháme trochu vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Dáme vařit vodu s troškou soli. Přidáme k nim polohrubou mouku (přibližně třetinu množství brambor), vejce, trošičku soli a vypracujeme si na pomoučeném vále těsto (podle potřeby můžeme ještě přidat mouku). To rozválíme na plát, ze kterého vyřezáváme čtverce tak veliké, abychom do nich mohli pohodlně zabalit švestku - což samozřejmě potom uděláme. Může se stát, že v průběhu dělání knedlíků nám zase začne těsto mnohem více lepit a také se trhat, tak ho prostě shrneme, přidáme trochu mouky, zpracujeme a znovu rozválíme. Všechny hotové knedlíky dáme do vařící vody, po chvilce jemně odtrhneme ode dna a po vyplavání na povrch ještě minutu dvě povaříme. Švestkové knedle vylovíme, rozložíme na talíře, posypeme nejdříve moučkovým cukrem, pak rozdrobeným tvarohem a nakonec zalijeme rozpuštěným máslem. Mimochodem po dojedení nám nejčastěji zůstane na talíři naprosto skvělá šťáva ze švestek smíchaná s máslem a cukrem, tu je škoda vylévat. Takže se otočíme, aby nás nikdo neviděl, a talíř pečlivě vylížeme :)

Počet potřebných švestek není uvedený, protože vše záleží na jejich velikosti. Toto množství surovin by mělo stačit tak na čtrnáct patnáct knedlů u mírně větších švestiček. Množství mouky také nelze přesně uvádět, protože její dosypávání záleží od kvality brambor i samotné mouky. Do půl kilogramu by nám ale mělo vystačit.

Žádné komentáře: