Irské houstičky

1,5 sklenice hladké mouky, 1,5 sklenice celozrnné mouky, 1,5 sklenice podmásli, 1 vrchovatá lžíce cukru, 1,5 lžičky jedlé sody, 1 lžička soli

Příprava
Mouky, cukr, sůl a sodu pečlivě v míse promícháme. Pak si uprostřed uděláme dolíček a dolijeme většinu podmásli. Vše pečlivě mícháme a zpracováváme (postupně dolijeme podmáslí, ale trošku by nám stejně mělo zbýt) dokud nezískáme hladké těsto. Z těsta poté formujeme malé houstičky, které ve větších odstupech (kynou potvůrky, kynou) dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Všechny houstičky pomažeme po vrchu zbylým podmáslím. Troubu rozpálíme na 220 stupňů, houstičky do ní vložíme a pečeme je přibližně 20 minut (po píchnutí do jedné by měla vyjít suchá špejle). Necháme je vychladnout na mřížce. Irské houstičky jsou nejchutnější teplé.

Žádné komentáře: