Suroviny: Varianta A.: 12 rajčat, 1 cibule, menší lilek, hrnek rýže - 150 ml, 3 stroužky česneku, zelená petrželka, sůl, pepř, 400 ml vody, olej
Varianta B.: 12 rajčat, 1 cibule, 200 g žampionů, hrnek rýže - 150 ml, sůl, pepř, lžička sojové omáčky, olej, 400 ml vody
Příprava: Rajčátka odřízneme u stopky, vydlabeme. Cibulku nakrájíme na drobno, osmažíme na oleji do zlatova, přidáme dužinu rajčat, lilek na kostičky a vydusíme na tuk. Poté přidáme rýži, petrželku, osolíme a zalijeme vodou. Necháme směs zavařit a odstavíme na 15 minut, než rýže vsákne část tekutiny. Naplníme rajčátka ze 2/3 a zapečeme ve vyhřáté troubě zhruba půl hodinky.Varianta B se připravuje stejným způsobem bez použití dužiny rajčat.
Na Balkáně je to hlavní jídlo (s bílým chlebem). Velmi vhodné na odtučňovací kůru!
Žádné komentáře:
Okomentovat