4/11/11

Znojemská hovězí pečeně

1 kilogram hovězího zadního, 60 g slaniny, 4 kyselé okurky, 80 gramů másla, mrkev, kousek celeru, kousek petržele, 50 g cibule, 2 nová koření, 5 pepřů, kůra a šťáva z 1 citronu, 30 g chleba, 20 g mouky, 70 ml červeného, 10 g cukru, sůl



Příprava

Hovězí zadní opláchneme, osušíme a prošpikujeme slaninou a okurkou (z obého samozřejmě uděláme klínky, ne že to tam někdo bude cpát celý). V hrnci si na rozpáleném másle osmažíme nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme nové koření a pepř, poté hovězí maso, zatáhneme je, podlijeme vínem, přidáme chléb a pod pokličkou dusíme do měkka. Během dušení ho otočíme a podlijeme, případně pokud šťáva dojde, tak mírně doplníme vařící vodou. Udušenou hovězí pečeni vyndáme, nakrájíme a dáme do tepla. Omáčku povaříme zaprášenou s moukou, přecedíme, povaříme a vrátíme maso zpět. Znojemská hovězí pečeně se podává s rýží nebo houskovým knedlíkem a okurčička navíc nikdy nezaškodí.

No comments: