Suroviny: 2 silnější plátky chleba, ale i víc - nakrájeného na kostičky, 1 lžíci olivového oleje, 1 velkou cibuli - nakrájenou najemno, 900 g brokolice, 50 g másla, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, 1 litr drůbežího nebo zeleninového vývaru, 600 ml plnotučného mléka, 100 g měkkého kozího sýra - rozdrobeného, sůl a pepř
Příprava: Chléb osmažte na olivovém oleji - může být i normální - dozlatova. Brokolici nakrájejte, ale kousky růžic a stonků dejte zvlášť. V hrnci rozhřejte máslo a osmahněte na něm cibuli a nakrájené stonky brokolice (ke změknutí potřebují delší dobu než růžice). Okořeňte muškátovým oříškem a pět minut smažte. Pak přidejte růžice prokolice, vývar a mléko. Hrnec přiklopte a 8 min. vařte, až brokolice změkne. Odlijte 4 naběračky polévky a ponechte stranou. Zbytek rozmixujte, třeba ponorným tyčovým mixérem, a potom do krému přidejte zbytek polévky. Kozí sýr rozdrobte až na polévku v talíři.
Žádné komentáře:
Okomentovat