Křenová omáčka

Křenová omáčka v hrnci
Křenová se vaří
1,5 lžíce másla, 1,5 lžíce hladké mouky, 1 litr vývaru, 2 dl smetany, 100 gramů naloženého křenu (jistě, je i čerstvý křen, ale omáčku se přeci dá dělat celý rok a ne jen v sezóně a pokud seženete kvalitní sklenici - 97 procent křenu - tak uvidíte že rozdíl je téměř nepostřehnutelný)

Recept
Nejdříve si musíme nachystat nějaký vývar, použijeme to co máme zrovna k disposici, úplně ideální je pokud ho bude tvořit voda z masa které si ke křenové omáčce vaříme (například hovězí, vepřový jazyk a nebo srdce a nebo i libovější ovárek), ale kostka často vyřeší naše dilema, zvlště pokud si chceme dát třebas křenovou omáčku po vegetariánsku s vajíčkem :). Na rozpáleném másle necháme rozbublat hladkou mouku pečlivě rozmícháme s vývarem a patnáct minut za občasného míchání vaříme. Poté přilijeme ještě smetanu a vaříme na malém plameni za častého míchání dalších pět minut. Na konec za varu vmícháme křen a vypneme. Pokud naše křenová omáčka má být s nějakým masem, tak toto je přesně moment, kdy ho vložíme a zamícháme a pár minut necháme spolu odstát. Tradiční recept je s knedlíkem, ale hodí se k ní i brambor.

Žádné komentáře: