Recept jak si můžeme připravit doma chutný a zdravý ovocný sirup
Jablka přeřízneme, zbavíme jadřinců a omytá nakrájíme na tlusté plátky. Švestky umyjeme a vypeckujeme. Bez, hrozny, maliny i listí z višní opláchneme a osušíme. Ovoce a listy dáme do hrnce, zalijeme litrem vody, uvedeme do varu, stáhneme oheň a pod pokličkou na menším plameni vaříme pět a dvacet minut. Přelijeme přes síto, propasírujeme a pečlivě rozmícháme cukr (můžete ale i případně čtvrt kila z výše uvedeného množství ubrat, pokud nechcete hodně sladký efekt - tady hodně záleží na vašich preferencích, obě variace sirupu jsou chutné). Hotový ovocný sirup nalijeme do vyvařených a vysušených sklenic a ty zavařujeme deset minut. Míchaný ovocný sirup pokud možno (tudíž pokud máme) skladujeme v tmavém a studeném sklepě. Z uvedených surovin by mělo vyjít něco více než dva a půl litru zdravé koncentrované šťávy, kterou zvláště oceníte v zimních měsících.
Žádné komentáře:
Okomentovat