1 menší dýně (kolem kila), 200 ml smetany na vaření, celý pepř, sůl, sušší rohlík nebo chleba, olej
Recept jak se vaří polévka z dýně Hokaido
Dýni pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou, odřízneme stopku a případně to, co bychom u jablka nazvali bubákem. Rozřízneme ji na polovic, lžící pečlivě vydlabeme všechna semínka a tykev rozkrájíme na přibližně stejně veliké kostičky (dýně Hokaido se neloupe), které vložíme do hrnce. Na toto množství nalijeme kolem jednoho a čtvrt až jednoho a půl litru vody (většinou tak, aby byla zelenina přikrytá), přidáme celý pepř, tak pět kuliček, přikryjeme pokličkou a uvedeme do varu. Osolíme, stáhneme oheň a vaříme dokud zelenina není měkká, ale nesmí být rozvařená. Tyčovým mixérem vše rozmixujeme, do vroucí tekutiny nalijeme smetanu a už jen vše necháme přejít varem. Suchý rohlík nakrájíme na kostičky a ze všech stran do tvrda usmažíme na pánvi s troškou oleje. Dýňová polévka se podává s malým množstvím rohlíkových křupánků, které si průběžně dosypáváme (pokud si jich dáme mnoho najednou, tak se nám rozmáčí a nebudou dobré). Také ji můžeme ozdobit malým kopečkem zakysané smetany.
Jestli hledáte nějaké koření, tak pokud ji děláte poprvé, opravdu tam nic kromě pepře nepřidávejte. Dýně má velmi lahodnou, ale také velmi jemnou chuť, kterou cokoliv je schopno jednoduše přebít a vy vlastně nepoznáte, jaký má opravdu šmak. A byla by to opravdu škoda. Experimentujte až s troškou zkušenosti, tu malý stroužeček česneku či tam špetička kurkumy nebo něčeho ostrého. A například Macek (není to Pohlreich, ale vaření rozumí) tam přidává koriandr.
Žádné komentáře:
Okomentovat