Smažený obalovaný květák



1 květák, sůl, pepř, hladká mouka, strouhanka, olej, 2 vejce, mléko

Recept jak se připravuje a smaží obalovaný květák 

Květák uvaříme v osolené vodě na skus (nesmí být bahnitý, ve skutečnosti tvrdší je lepší). Rozebereme ho na růžičky. Platí pravidlo, že čím větší, tím méně práce čím menší tím více chuti. Ochutnáme jednu, jestli je dostatečně slaná. Pokud ano, tak vejce rozšleháme v mléce jen s pepřem, pokud ne, tak ještě přidáme trochu soli. Dál s květákem postupujeme klasicky jako u jiných věcí smažených v trojobalu. Čili nejdříve ho obalíme v hladké mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Růžičky smažíme do zlatova ze všech stran na hlubším oleji (u menších je také výhoda, že potřebujeme oleje méně). Před podáváním ještě odsajeme nadbytečný tuk z obalovaného květáku na papírovém ubrousku či kuchyňské rolce. Tradiční přílohou k tomuto jídlu je vařený brambor a tatarka, ale chutný je také s bramborovou kaší.

Šunkofleky s uzeným


250 gramů těstovin (v tomto případě se používají tzv. fleky), 300-400 gramů uzeného vepřového (
pokud kupujeme s kostí, váha i s ní by měla být přibližně dvakrát až třikrát větší), česnek, sůl, pepř, vejce, mléko, strouhanka, olej

Recept jak se dělají šunkofleky s uzeným masem

Těstoviny uvaříme v osolené vodě s trochou oleje podle návodu. Slijeme a necháme okapat. Během doby, kdy se vařily uzené maso nakrájíme na kousky - pokud jsme kupovali uzené i s kostí, je rozumné ho trochu před obíráním povařit, aby nám šlo lépe od kosti (vývar lze pak použít např. na výrobu nějaké luštěninové polévky). Těstoviny smícháme s uzeným, přidáme vymačkaný česnek, sůl a pepř a dáme do vymazaného pekáčku vysypaného strouhankou. Šunkofleky s uzeným vložíme do trouby rozehřáté na sto osmdesát stupňů a zapékáme asi patnáct minut. Pak je zalijeme vajíčkem rozšlehaným v troše mléka a dopečeme - dokud nezačnou zlátnout. Šunkofleky podáváme s kyselou okurkou nebo naloženou řepou.