Vánočka

400 gramů polohrubé mouky, 70 gramů cukru, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, 20 gramů droždí, 1/4 litru mléka, 60 gramů másla, 60 gramů rozinek, 40 gramů mandlí, 1 vejce, sůl

Příprava
Mouku promícháme se solí, cukrem a citronovou kůrou. Droždí dáme do trošičky vlažného (ne horkého) mléka, zasypeme špetkou mouky a špetkou cukru a připravíme si kvásek. Kvásek přidáme k mouce, přidáme i vlažné mléko a máslo a vypracujeme si tuhé těsto (je možno přidat tři žloutky, ale není to nutné). Do těsta vpracujeme rozinky, nasekané oloupané mandle a necháme těsto vykynout. Vykynuté těsto na vánočku rozdělíme na osm dílů ze kterých si vyválíme válečky. Nejdřív zapleteme čtyřy, z nich bude mít vánočka základ, poté zapleteme tři a položíme je na předchozí, poslední díl rozdělíme na polovic, spleteme a položíme na vrch vánočky. Vánočku odložíme vykynout, poté ji potřeme rozkvedlaným vajíčkem, případně posypeme ještě nasekanými mandlemi a dáme do upéci do rozpálené trouby (vánočka by se měla péct krátce zprudka a poté už jen mírně a celé by to mělo trvat přibližně hodinku).

Žádné komentáře: