Bramborový salát

1 kilogram brambor, střední cibule, 3 kyselé okurky, 3 vejce, sterilovaný hrášek, sterilovaná mrkev a celer, plnotučná hořčice, majolka, sůl, pepř

Příprava
Vánoční povinnost neboli bramborový salát má asi tisíce variant, různé poměry, přesně podle toho jak to v jaké domácnosti chutná nejvíc. Takže tohle berte prostě jako takovou hrubou kostru, kterou si doladíte podle potřeb. Brambory uvaříme ve slupce a odložíme vychladnout (klidně je můžeme uvařit den předem). Oloupeme a nakrájíme na kostičky (většina domácností má na to již takové udělátko, které vám velmi ulehčí práci - pokud ho nemáte, pár korun a návštěva domácích potřeb to může vyřešit). Cibuli oloupeme, nasekáme na drobno, hodíme do vařící vody, minutu povaříme a slijeme. Okurky nakrájíme na kostičky, vajíčka uvaříme na tvrdo oloupeme a také nakrájíme. Brambory, okurky, cibuli, vejce, hrášek, sterilovanou mrkev a trošku sterilovaného celeru (pokud nevěříte kupovaným výrobkům, kořenovku oloupejte, nakrájejte a povařte ve vodě s octem) opatrně (cchete mít bramborový salát a ne nějakou divnou kaši z rozmačkaných brambor) promícháme s lžící hořčice, malou sklenicí majolky, solí a pepřem. Výsledek ochutnáme a začneme ladit. Můžeme jemně dokyselit buď další hořčicí nebo lepší je kápnout trošku láku z okurek. Také občas je takový suchý a nevýrazný, tak přidáme majolku (mimochodem na jejím výběru také záleží dost na efektu a případném dalším dochucení, osobně používám dvě, buď hellmans babiččinu nebo poličanku). Ostrost doženeme pepřem, a pokud vám chybí sladkost, tak můžete popřemýšlet o vmíchání trošky naložené kukuřice.

Žádné komentáře: