1 kilogram brambor, 250 ml smetany ke šlehání, 250 ml zakysané smetany, 100 gramů sýra, 1 vejce, tymián, sůl, olej
Příprava
Brambory oloupeme, uvaříme do skoroměkka v osolené vodě a necháme trochu vychladnout. Poté je nakrájíme na tenká kolečka. V míse si promícháme obě smetany, přidáme nastrouhaný sýr na vaření (nějaký eidam či něco jiného žlutého co používáte), tymián a vše osolíme. Do vymazané zapékací mísy vyložíme polovinu brambor a celou ji pečlivě prolijeme polovinou smetany, přikryjeme zbytkem brambor a dáme na dvacet minut do trouby rozpálené na 180 stupňů. Poté brambory vyndáme, prolijeme pečlivě zbytkem smetany s vejcem a dáme do trouby dopéci - já to v tomto momentě zvedám na 200 stupňů. Smetanové brambory podáváme jako přílohu k různým pečeným či grilovaným masům a nebo prostě je dlabeme jen tak. Pokud máte malou zapékací misku a vycházely by vám obrovské vrstvy brambor, tak můžete to první prolití rozdělit navíckrát a použít 3/4 smetany.
Žádné komentáře:
Okomentovat