Klasická koprovka

Svazeček čerstvého kopru, máslo, smetana, vývar, cukr, pepř, sůl, ocet, hladká mouka

Recept

Ohřejeme si vývar. Masožrouti hovězí, vegetariáni zeleninový. Pokud nemáme po ruce vývar,můžeme v nouzi sáhnout po masoxové kostce případně použít vodu, ale není to úplně ono. V hrnci opatrně rozpálíme máslo s troškou oleje, aby se nám nezačalo rychle přepalovat. Vmícháme přibližně dvě lžíce hladké mouky a za stálého míchání nachystáme světlou jíšku. Do ní vlijeme horký vývar, rozmícháme, aby se nám neudělaly hrudky. Osladíme, opepříme, osolíme, dáme lžíci octa. Asi patnáct minut na malém plameni provaříme a v mezičase nasekáme čerstvý kopr. Postupně nalijeme kelímek smetany (nejlepší je na šlehání, ale z dietních důvodů lze použít i méně tučnou). Rozmícháme, přidáme smetanu, necháme probublat. Podle potřeb finální chuť koprovky doladíme octem, cukrem a solí.

Tohle klasické jídlo se podává většinou s vařeným či pečeným hovězím masem nebo v bezmasé verzi s vejcem uvařeným na tvrdo. Přílohou ke koprovce obvykle bývají houskové knedlíky nebo brambor. Tu ze školních jídelen jsem nenáviděl, ale po téhle se můžu utlouct. Těžko říct, čím to je. Určitou roli může hrát věk a změna chutí, ale podezírám, že tam byly nějaké triky v stylu, že ne žádný vývar, vaří se jen z čistého mléka. Místo čerstvého kopru nějaký vyčpělý a tak dále a tak podobně. Kdo ví.

Žádné komentáře: