1 kilogram mletého masa (tato sekaná se může dělat klidně z takového toho hodně vepřového nabělalého nejobyčejnějšího tzv. masového mletého výrobku, který je v různých akcích), 3 vejce, 5 stroužků česneku (čínského či mexického x2-x3), mletý kmín, drcené steakové pepře, oregano, rozmarýn, 100 gramů sýra, mléko, strouhanka, sůl, kousek uzeného špeku
Příprava
Stroužek utřeme s troškou soli, sýr nastouháme. Do mísy dáme mleté maso, rozklepneme vejce, přidáme česnek, sýr, kmín, pepř, oregano a trošku rozmarýnu, trochu strouhanky a trochu mléka a vše osolíme. Nejdříve všechno pečlivě promícháme vidličkou či lžící a potom se pustíme do hňácání rukou, možná je člověk poté upatlaný, ale pro dobrou sekanou je to nutné. Takto zpracováváme mleté maso alespoň pět minut, odložíme na půl hodiny do chladu, znovu prohňácáme a vytvoříme si šišku. Pekáč vymažeme uzeným špekem, položíme do něj sekanou, potřeme ji po celém povrchu vodou a dáme ji do trouby rozpálené na 200 stupňů na patnáct minut. Poté troubu stáhneme na 160 stupňů a přibližně padesát minut se sekaná dopéká. Během tohoto dopékání ji na začátku jednou podlijeme trochou vody a poté v druhé polovině polijeme vypečenou šťávou. Domácí sekaná se jí jen tak s chlebem nebo z bramborem, na teplo i na studeno - i když s těma erteplema určitě spíš na teplo.
2 komentáře:
až na ten sýr s měkkým i, moc dobré.
Stydím se a opravuji :) Tahle sekaná je moje oblíbená.
Okomentovat