Recept jak se připravuje Sleď v soli naložený v oleji
Sledi odřízneme hlavu a vytáhneme vnitřnosti. Z nich oddělíme mlíčí, které pořádně propláchneme. Hlavu můžeme věnovat například kočce, ale spíše skončí ona v odpadkovém koši, protože zvířata si na přesolenost příliš nepotrpí. Z rybího trupu odřízneme ocas a pečlivě vytáhneme kostru i s co největším počtem kostí - nejlépe to jde odzadu dopředu. Výrazněji odstávající kosti také vyeliminujeme (ale neděláme nic na sílu, abychom rybu příliš nerozdrobili). Trup pořádně pod vodou propláchneme - vše záleží od toho jakou slanost máme rádi, jestli nám sůl vadí, proplachujeme pořádně - a podélně přepůlíme (v místě kostry), pokud byl sleď větší, každý plát přepůlíme ještě jednou a maso nakrájíme na větší kostky. Půlku cibule nakrájíme na čtvrtkolečka. Do vyvařené a suché sklenice vkládáme na střídačku kousky sledě a cibule, průběžně přidáváme pepř a nové koření, kolem půlky i menší bobkáč (případně velký list rozpůlíme či rozčtvrtíme). Na konec můžeme vložit ještě mlíčí a vše přikrýt cibulí a rybu zalijeme slunečnicovým olejem - po zalití jemně na vrchu zmáčkneme, abychom se ujistili, že ve sklenici nemáme vzduchové bubliny. Zavíčkujeme a odložíme na den do chladu. Sleď v soli naložený v oleji se podává studený a s pečivem.
Žádné komentáře:
Okomentovat