Recept na klasické švestkové knedlíky z bramborového těsta
Uvaříme si brambory ve slupce v osolené vodě. Nejlepší je to den předem, ale není to nutné. Švestky rozpůlíme, vypeckujeme a pořádně prosypeme cukrem (množství záleží na kyselosti, lepší je nešetřit) a trochou skořice. Když brambory vychladnou, oloupeme je a prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle. Přibližně v této chvíli si dáme vařit velký hrnec s mírně osolenou vodou. K bramborám přidáme mouku (uvedené množství by mělo stačit, jde o to, aby v další fázi šlo dobře pracovat s bramborovým těstem a nelepilo či nerozpadalo se), vejce, špetku soli, malého panáčka oleje a všechno pořádně promícháme a trochu propracujeme. Připravíme si pomoučený vál a nějaké větší pomoučené prkénko. odebereme kus těsta a na vále z něj připravíme váleček. Z toho odkrajujeme větší kusy, v ruce je zploštíme, do středu umístíme půlku švestky a pak pečlivě obalíme ze všech stran a zakulatíme. Švestkové knedlíky odkládáme na ono připravené prkénko - kdyby na něm nebyla mouka, tak by se s postupem času začaly stále více přilepovat. Když voda začne vřít, koule do ní vložíme tak, aby se pokud možno nedotýkaly. Vaříme je podle velikosti pět až deset minut - po vyplutí na povrch tak dvě tři minutky (pokud se přilepily ke dnu, po pěti minutách je opatrně vařečkou oddloubneme). Švestkové knedlíky s bramborového těsta podáváme s tím, čím máme rádi. Někdo chce jen cukr a máslo, další přidá nastrouhaný tvrdý tvaroh a ještě někdo nedá dopustit na knedlíčky sypané mákem :)
Žádné komentáře:
Okomentovat